• Dit event is voorbij.

Scheppingsperiode

01-09-2016 tot 15-10-2016

Jaarlijkse periode voor oecumenische aandacht voor de schepping van 1 september – 15 oktober. De scheppingszondag is de eerste zondag van september.

In de orthodoxe kerken begint op 1 september de voorbereidingsperiode van het openbaar worden van Jezus als licht van de wereld. Een tijd van verdieping bij het afnemende licht. Wellicht dat wij rond de zonnebloem, zonnebloemzondag of andere dagen in de scheppingsperiode stil staan bij zieken, de kwestbare aarde, onze prachtige, wonderlijke moeder die zo ernstig uitgeput en aangetast wordt door ons.

Schepping en samenhang

Samenhang tussen economie, gerechtigheid, biodiversiteit, vervuiling en verontreiniging.

Samenhang tussen het licht en het water, de aarde en de lucht, de groei van de zonnebloem, de pit, de olie. Stilstaan bij de kwaliteit van leven, de aarde, planten, dieren, al haar bewoners en de kwetsbaarheid van ecologische systemen.

zonnebloemZonnebloem
– in de pit is de zonnebloem,
in de bloem het licht,
de aarde, lucht en water –

Het duister, de macht van de dood,
verdween voor het licht dat God baarde;
het licht was zijn schepping tot brood,
de vrucht was het leven op aarde.

Licht zal er zijn waar zijn stem
het lied zingt van hemel en aarde.

Uit: De oorsprong van leven en licht, Nieuwe Liedboek 986
tekst: René van Loenen

Oproep van de Wereldraad van Kerken

Oorsprong van de Scheppingsperiode

Tijdens de eerste Europese Oecumenische Kerkenconferentie in 1989 (Bazel) stond de samenhang van vrede, gerechtigheid en de zorg voor de schepping centraal. Als antwoord daarop liet de oecumenische patriarch van de orthodoxe kerken Dimitrios I op 1 september 1989 een oproep uitgaan om de komende veertig dagen in gebed, doen en laten, extra aandacht te besteden aan onze zorg voor onze aarde. Dit is uitgegroeid tot een oproep van de gezamenlijke Europese Kerken, katholiek, protestant en orthodox om van 1 september tot de 2e zondag in oktober in een viering en daarbuiten onze gelovige betrokkenheid op God en de schepping zichtbaar te maken in woord en daad.

Handreikingen om te vieren

Om en helpende hand te bieden rond de zorg voor de aarde, zijn in oecumenisch verband een aantal websites ontwikkeld met veel materiaal daarop om te snufffelen en te gebruiken zoals:

www.scheppingvieren.nl – met gebeden, gedichten, meditaties, rituelen voor vieringen

www.symbolischschikken.nl – met milieuvriendelijke bloemviersieringen in de tijd van het jaar

www.sameneerlijketen.nl -met aarde-vriendelijke recepten ook voor startzondag en bijzondere dagen in het jaar

en www.kerktuinen.nl en www.kloostertuinen.nl voor het (her)inrichten van een eigen kerktuin of inspiratie uit verhalen rond bloemen en kruiden.

Micha Nederland, sinds kort uitgebreid met Micha Duurzaam, biedt vier themapaketten aan voor wie met de Scheppingsperiode aan de slag wil.

~

Begin: