Beleef de lente in de Oranjekerktoren

gierzwaluw‘Ben net terug uit Amsterdam, speciaal voor de Beleef-de-Lente gierzwaluwen er vandaag heen geweest’, schreef iemand op eind juni 2012 bij de forumreacties op www.beleefdelente.nl, het webcamprogramma van Vogelbescherming Nederland. ‘Was een beetje bewolkt, maar ik heb veel gierzwaluwen rond de toren zien vliegen. Mooi hoor … echt genoten. En dan dat geluid dat ze maken … dat was boven het verkeerslawaai uit te horen’.

Iemand anders schreef: ‘Bedankt, Thea, voor je leerzame en geestige bijdragen. Het was een nieuwe en schitterende ervaring, ik kijk uit naar het volgend jaar’.

En een paar dagen eerder: ‘Tot ziens giertjes, het ga jullie goed. Ik wil even kwijt dat ik enorm genoten heb van de giertjes. Altijd als ze weer terugkomen begint voor mijn gevoel echt de lente’.

De Oranjekerk in Amsterdam

Bron: ziezozuid.nl

Dit jaar mogen de gierzwaluwtjes vanuit de Oranjekerk opnieuw meedoen. Het is het zevende jaar op rij dat Vogelbescherming camera’s heeft laten ophangen in vogelnesten, zodat iedereen de vogels tijdens het broedseizoen 24 uur per dag via het internet kan volgen. Dat levert elk jaar weer ontroerende, maar ook heftige beelden op. Vorig jaar zagen we hoe de jonge oehoes al hoppend het nest in de steengroeve verlieten, maar ook het één week oude kleinste gierzwaluwjong en het kreupele steenuilenjong voor de camera ’s doodgaan en een poes die ’s nachts het nestje merels leeghaalde.

Het broedproces van 8 vogelsoorten is te volgen: gekraagde roodstaart, gierzwaluw, koolmees, oehoe, ooievaar, slechtvalk, steenuil en torenvalk.

Ook al begint de lente officieel pas op 21 maart, op 1 maart zijn de camera’s al aangezet. Bij sommige vogels kriebelt het al behoorlijk vroeg: zo hebben de slechtvalk en de steenuil de nestkasten al geïnspecteerd en heeft de oehoe zelfs al 2 eieren gelegd, waar zwaar op gebroed wordt.

De gierzwaluwen zullen als laatsten arriveren. Ze worden ook wel koninginnedagvogels (na dit jaar koningsdagvogels?) genoemd omdat ze eind april na hun 7000 km lange reis uit zuidelijk Afrika terugkeren op hun nesten.

Konden we vorig jaar vanwege technische problemen pas beelden zien vanaf de 11e mei, dit jaar hopen we hun aankomst te kunnen meemaken. Zullen onze cameravogels er weer bij zijn?

Ook vernietigde een enorme blikseminslag in de toren op 14 juli in één klap alle apparatuur, zodat we tot bij de nestcontrole van begin september in onzekerheid verkeerden of de vogels het hadden overleefd. Gelukkig bleken alle vogels de nesten te hebben verlaten. In totaal broedden er 8 paartjes.

De camera ’s blijven dit jaar weer 4 maanden aan, tot 1 juli. De afgelopen jaren trok de website ongeveer één miljoen unieke bezoekers. Beelden van de gierzwaluwen uit de Oranjekerktoren waren te zien bij Springwatch, het populaire natuurprogramma van de BBC.

Beleef de Lente Junior, de versie die zich richt op scholen en kinderen, gaat eveneens weer van start (www.beleefdelentejunior.nl). Deze is geschikt voor het digibord en er zijn werkbladen voor onderbouw, middenbouw en bovenbouw.

– – –

Informatie: Thea Dammen, Natuur- en milieuteam De Pijp, 020 4004503, nmt@wijkcentrumceintuur.nl

Foto gierzwaluw: Ben van den Broek

(reCAPTCHA is onze beveiliging tegen spam)