subscribe to the RSS Feed

Mooie Maas

LF3Het is nog koud als we in Arnhem met de fietsen in de trein stappen. Maar bij de overstap, in Nijmegen, op de boemel naar Roermond, begint de zon al te schijnen. Dan eruit in Cuijk en meteen al  de eerste pont over de rivier. Weldra verschijnen de bordjes van de LF3, de Maasroute; dat scheelt veel gedoe met kaarten en knooppunten.

We zullen de Maas deze middag nog vijf keer oversteken en fietsen, samen met talloze andere al dan niet elektrisch ondersteunde senioren, over Maasakkers, door Maasdorpen en -stadjes, langs Maasheggen en Maasduinen, en steeds weer komt de rivier in zicht. Bij iedere pedaaltred wordt het landschap een stukje zuidelijker, roomser ook. In Well lessen we onze dorst. We raken de tel kwijt met al die boten en pontjes; waren het er drie, of al vier?

Aan het begin van de avond rijden we Arcen binnen. De Braderie mag gerust een rommelmarkt heten en de drukte is enorm. Maar door een steegje wordt het Maasterras gevonden, waar de marktgeluiden nauwelijks doordringen en tijdens het eten de zon aan de overkant langzaam de rivier in lijkt te zakken.

Onderaan het terras wacht nog één voetveer en dan gaat het in de schemering door de uiterwaarden naar Grubbenvorst, over stoffige paden en wegen. Langzaam maar zeker gaan rozenvelden, tuinderijen en grasland over in industrieterrein: we zijn in Blerick.

Terug in de trein gaan de benen kriebelen – best een flink stuk getrapt vandaag. Maar in ons hoofd rest maar één conclusie: Maasland, wat ben je mooi!

door Kees Tinga – augustus 2015

maas-bij-arcen

foto: © odapark.nl

Zegt het voort:

(reCAPTCHA is onze beveiliging tegen spam)