Oproep van Groene kerk

l_gkGroene kerk is op zoek naar ervaringen met het verduurzamen van kerken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het onderhoud van gebouwen en het omgaan met de omgeving en kerkelijke bezittingen.

Uw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

De oproep
We zijn al weer een tijdje bezig met het maken van een hulpmiddel (toolkit voor internet) om kerken te helpen snel informatie te vinden om het beheer van hun gebouwen te verduurzamen. Het wordt een heel praktisch hulpmiddel waarmee u snel aan de slag kunt. We doen dit met hulp van een aantal vrijwilligers uit verschillende kerkgenootschappen. We hopen de klus deze herfst af te hebben.

In de toolkit worden ook voorbeelden gegeven van kerken die ervaring hebben op het gebied van duurzaam kerkelijk beheer. We weten al veel over wat er in het land gebeurt, maar toch zijn er een paar lacunes in de kennis over wat kerken al doen. De vraag is of u kunt helpen door mij te laten weten indien u een kerk kent die ervaring heeft met één van de genoemde onderwerpen. Misschien is het uw eigen kerk!

Het gaat om voorbeelden van kerken die rekening houden met duurzaamheid (evenwicht bewaren tussen mens, natuur en geld) of anders gezegd goed rentmeesterschap nastreven bij:

• Het gebruik van materialen voor onderhoud van gebouwen (verf, herstel van gevels en daken, houtrot, herstel van glas en beton, dakgoten, kitvoegen, vloeren en allerlei bouwmaterialen).
  • Het gebruik van de ruimte om het gebouw heen (tuin, parkeerplaats).
  • Het beheer van kerkelijk grondbezit (bijvoorbeeld voor natuurbehoud, verantwoord boeren, voedselverbouw voor voedselbank, zorgboerderij, of iets dergelijks).
  • Beheer van begraafplaats.
  • Aanschaf van computer, koelkast, beamer, afwasmachine e.d.
  • Gebruik van water.

Ik hoop dat u een paar minuten over mijn vraag na wilt denken.

Samen kunnen we een goed overzicht maken voor kerken die heel praktisch willen werken aan het behoud van de schepping voor de mensen die na ons komen. Hopelijk lukt het u om me binnen een paar dagen te antwoorden, dan kunnen we snel verder met ons werk.

Hartelijke groet en alvast dank!

Sjoerd van Schooneveld = S.van.Schooneveld@kerkinactie.nl
Namens de werkgroep ‘toolkit verduurzaming kerkelijk beheer’
Kerk in Actie / Groene Kerken

(reCAPTCHA is onze beveiliging tegen spam)