Startzondag

l_PKN-groen-100Deel je leven is het motto van de Startzondag voor de lokale kerken die bij de Protestantse Kerk in Nederland zijn aangesloten. Op de website van de PKN zijn suggesties te vinden voor de viering van zo’n  dag, qua inhoud en vorm. Het gaat er nogal missionair aan toe – dat past wel bij de accenten die de leiding van de PKN de laatste jaren pleegt te leggen. Een krimpende kerk wil aandacht trekken, belangstelling wekken, nieuwe leden winnen als het even kan. De preeksuggesties die op de website zijn geplaatst, sluiten aan bij evangelieteksten uit Mattheus 5, over zout, en uit Lukas 6 over een boom. Bekende stof: wie van ons is er niet opgegroeid met die opdracht om een ‘zoutend zout’ te zijn, en een ‘boom die goede vruchten voortbrengt’.

Ronduit jammer is het om te zien hoe een andere, minstens even belangrijke invalshoek in het aangeboden materiaal ontbreekt. Duurzaamheid is kennelijk ook voor veel kerkleiders en predikanten steeds opnieuw een blinde vlek. Is het dan zo vergezocht om bij Deel je leven ook aan komende generaties te denken, en bij zout en boom aan behoud van de Schepping?

l_gkIn onze wijkkerk, die sinds een half jaar bij de Groene Kerken is aangesloten, vonden we het een goed idee om de Startzondag wél een groene invulling te geven. We doen daarbij een beroep op de diverse deskundigheden op duurzaamheidsterrein die in kerk en buurt beschikbaar zijn.
De preek kiest voor de tekst uit Lukas. En als alles volgens plan doorgaat, planten we  – met een knipoog naar het naderende Lutherjaar – na afloop van de dienst samen een appelboom, bij de kerk en zo mogelijk ook in de eigen tuinen.

Een staaltje missionaire duurzaamheid. Hoort, zegt het voort!

KeesTinga02Kees Tinga – mei 2016